Preventie

Preventieve maatregelen

Stichting Fly Aware adviseert om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen als u gaat vliegen:

Voldoende slaap voor de vlucht

Uw lichaam krijgt tijdens een vliegreis te maken met een verlaagde luchtdruk (en daarmee minder zuurstof), wellicht ander eten dan u gewend bent, langdurig in dezelfde houding zitten, tijdverschillen etc. Als u goed uitgerust bent kan uw lichaam veel beter overweg met deze extra belastingen, het geeft u een betere weerstand tegen ziektekiemen en het helpt het lichaam bij het verwijderen van vrije radicalen en giftige stoffen die u mogelijk hebt binnen gekregen.

Extra Vitamine C

Neem vóór de vlucht extra vitamine C in. Dat is een sterke antioxidant die het immuunsysteem een flinke boost geeft om vrije radicalen te verwijderen. Ook tijdens en na de vlucht is het een goed idee om extra vitamine C te slikken. Sommige specialisten adviseren zelfs om tijdens de vlucht tot wel 1000 mg per uur te slikken. Zo'n extreme dosis kan maagklachten en diarree veroorzaken, maar een matige overdosis kan geen kwaad. Wat het lichaam niet gebruikt wordt eenvoudig via de urine afgevoerd.

Masker mee

Zorg voor een geschikt gelaatsmasker in uw handbagage. Een goed (actieve koolstof) masker wordt gemaakt door Cambridge Masks in Engeland. Bij een fume event filteren deze maskers bijna alle (>99%) verontreiniging uit de cabinelucht. Die investering is je gezondheid en die van je reisgenoten zeker waard.

"Sky Mask" in gebruik

Wanneer dragen?
Houd uw masker gedurende de hele vlucht binnen handbereik, bv. in de stoelzak voor u. Bedenk dat u in geval van een Fume Event wellicht niet meer de kans heeft om het uit uw bagage in de overhead bin te halen.

Zet uw masker in ieder geval op zodra de motoren gestart worden, tot na de Take Off en de klim, en ook tijdens de daling en de landing. Dit zijn de perioden waarin de kans op luchtverontreiniging door de motoren het grootst is, omdat er grote veranderingen in power settings plaats vinden.

Op sommige bestemmingen spuit de bemanning vóór aankomst de cabine met insecticiden. In een aantal landen is dit wettelijk vereist, en er wordt vaak beweerd dat dit onschadelijk is. Laat u echter niets wijsmaken, dit zijn zwaar giftige stoffen! Draag altijd uw masker als dit gebeurt, het biedt een effectieve bescherming tegen het inademen van deze chemicaliën.

Daarnaast is het uiteraard verstandig om uw masker te dragen op ieder moment dat u "vreemde" geuren waarneemt ("vuile sokken", "natte hond"). U kunt uw Cambridge "Sky Mask" via deze link bestellen.

Draai de "blower" dicht

Overhead blower

Eenmaal aan boord treft u in sommige vliegtuigtypes  een zgn " overhead blower" aan, waarmee u een straal "verse" lucht direct op uw gezicht kunt richten. Draai deze echter bij voorkeur dicht, of richt hem in ieder geval niet op uw gezicht. De lucht die hier uit komt is weliswaar gefilterd (dit is nl. gerecirculeerde lucht die door een zgn. HEPA filter is gevoerd) zodat bacteriën en virussen er in principe uit gehaald zijn, maar eventueel aanwezige oliedampen en andere chemicaliën in de lucht worden er niet uit gefilterd. Via deze blower komen deze recht in uw gezicht terecht, dus  maar liever vermijden als het kan...